人人兎猫猫犬犬の家族日記


by usanekoinu

プロフィールを見る

ブログ

カテゴリ

全体
usagi
neko
inu
crafts
sis
mum
food
clothes
others
multiple
eating out
travel
camp
未分類

カテゴリ:food( 51 )

Apricot Jam あんずジャム


This is about what happened just before Canada.
これはカナダに行く直前のお話~!


You can pick apricots at the usual ground.
いつものグラウンドではアンズが採れる♪

They are on the ground and you can reach some too.
ぼとぼと落ちてるし、ちょっと枝に手を伸ばすと

Got 2kg in 5!!!
5分で2キロ。笑!


b0279527_23241374.jpg
After removing the seeds like we do to avocados,
I chopped them up.
アボカド同様種をとって、ダイス状に♪


b0279527_23241896.jpg
Add some sugar and water, take the scum away stirrng
砂糖とちょっとの水をを入れて灰汁を取りながら煮ること10分

boiled it for 10 mins or so.
かき混ぜること!



b0279527_23242305.jpg


Then,,,
そうすりゃ、、、

b0279527_23243347.jpg


Not averthing can be turned into jam.
世の中何でもジャムになるわけじゃないけど

Citrus jam gets waterly after a short time.
柑橘系は一時的にとろみが付いたけどその後水っぽく。

It tastes good and fresh though!
でも味はフレッシュでとても美味しかったです^^





[PR]
by usanekoinu | 2014-07-16 22:00 | food | Comments(0)

Plum and Apricot Liqour 梅酒杏酒


Brewing plum liquor again.
今年も梅酒♪

b0279527_16595611.jpg


I cut the top and the bottom this year.
今年は上下をちょっと切ってみた。


I might as well use brandy...
ブランデーでもやってみようかな。
b0279527_17000732.jpg



この琥珀色、いいね!
Love the amber colour.
b0279527_17010066.jpg



And,,,
そして、、、
b0279527_17004821.jpg


This is shochu liqour.
これは焼酎。


b0279527_17015724.jpg


↑Today's brandy. Yesterday's shochu.↑
↑今日漬けたブランデー  昨日の焼酎↑



And I also made,,,
今年は、なんと!

b0279527_17132413.jpg


Apricot liquor!
杏酒なり~!

I harvested them.
収穫してきました。

I can't wait!!!
すごく楽しみっ!


[PR]
by usanekoinu | 2014-06-08 17:27 | food | Comments(2)

Rice Crackers おせんべ!


Ohhhhhhhh!
おおおおおお~~~っ!
b0279527_1692811.jpg
WHat a huge rice cracker!
で、デカイおせんべいだっ!



So I thought...
と、思ったら、、、
b0279527_16134910.jpg
LOL.
ははは。


When I open the plastic bag, I smelt soysouce.
包装の袋から出した途端、お醤油の匂いを感じました。


So I felt.
錯覚って面白い^^



This can impresses me a lot!
それにしてもよくできた缶だなぁ^^




[PR]
by usanekoinu | 2014-05-30 16:08 | food | Comments(2)

 Around Mar & Apr 3~4月頃




b0279527_23275633.jpg





b0279527_23283365.jpg


Thought-I must have been so busy.
考察ーやっぱり3月はめっちゃ忙しかったんだな、、、。

didn't eaten properly.
ろくなもの食べてない、、、orz

Apr was a bit better.
4月はまだいいな。



b0279527_23284413.jpg



Gosh! Sweets pictures uploaded much bigger.
おやつが大きくアップになってしもた。

I could afford time to have sweets.
4月はおやつの余裕さえ出たってことだなぁ~('v`)





[PR]
by usanekoinu | 2014-04-22 08:33 | food | Comments(2)

 Meals ご飯



A part of my meals from last month.
先月分のご飯の一部。

b0279527_2218121.jpg


This is the busiest time of the year, so I sometimes take away.
一年の一番忙しい時だから買って来ちゃうこともあるけど、、、

I'm planning to start cooking decent dishes after a week or so.
あと一週間したらまたご飯をちゃんと作ろうと思います。

b0279527_22233855.jpg


I seem to have afternoon tea several times.
こうしてみると、何度かおやつも食べてるな。笑

Even alone, it is nice to enjoy decent meals. This is called happiness.
一人ご飯でも悠々とテーブルに座って楽しめる。幸せなことです。




[PR]
by usanekoinu | 2014-03-06 22:30 | food | Comments(8)

Miso 味噌


This si the 3rd time to make miso.
これで3回目のお味噌の仕込み。

b0279527_14170875.jpg


A friend of mine brought a T-fa,,, pressure cooker.
友人がティファー〇の圧力鍋を持って来た。


Mine's Zero pressure cooker from Asahi.
うちのはあさひ軽金属のゼロ活力鍋。


You have to boil beans till you can mash them
with your thumb and little finger. 
豆は親指と小指でくにゃっとつぶれるまで火を通す。


It took T-fa,,, 12 minutes and they were still not soft enough.
ティファー〇でも茹でてみると、、、12分煮てもまだ固かった、、、。


Later I found it would take 20 minutes.
ネットで見たら20分かかるそうで、、、。


Zero takes only 2 minutes to do it after the wieght starts to turn.
ゼロ圧力鍋だと、重りが回り始めてから2分^^;


After laying it in stock, we had lunch.
ってな訳で、作業が終わったら早速お昼。

b0279527_01190143.jpg


Since the theme was miso, we had pork miso soup,
テーマはお味噌ですから、豚汁と

miso rice balls, omelets with leek, pickled horse raddish and beef.
味噌握り、ニラ卵焼き、キムチ、たくあん、牛時雨煮。


Cofee chiffon cake with coffee jam, strawberry ice cream
and strawberries for desert.
デザートはコーヒージャム入りシフォンとイチゴアイスとイチゴ^^

b0279527_01191088.jpg


We expect this will turn out.
今年の11月には、こんなお味噌ができるといいな↓

b0279527_01215569.jpg


This one is from last year.
↑は今年のお味噌。


I am getting good at making miso!
だんだん手際が良くなってきたぞぉ♪





[PR]
by usanekoinu | 2014-02-22 01:04 | food | Comments(2)

SOBA  お蕎麦


One of the PTA members organized soba making party
ねぇねの学校のPTAに農家をなさっている方がいて、


responding the will of athier members
みんなでお蕎麦を打って食べたいね、という話から、、、


at the community center.
なんと!コミュセンですべて用意してくださいました!!!



b0279527_16413947.jpg
Making it lump free and add some water in 3 or 4 times. Stir it dinamicly.
だまをほぐして、3~4回に分けて水を入れながら混ぜる!ダイナミックに!



b0279527_16414814.jpg
When it becomes one, knead it.
まとまってきたら練りますよ^^

Even a soba teadcher was called for and,,,
先生まで来てくださいましたが、、、


b0279527_1642027.jpg

made such a lovely dough! Beautiful!
見て、この美しさ♪



b0279527_16443375.jpg
After kneading, it's time to roll it out. Outside first.
練ったら勿論伸ばしますよ。周りから攻める!



b0279527_16445011.jpg
Make it square shaped and sprinkle plenty of flour to prevent sticking.
四角く伸ばしたら反面に打ち粉をたっぷり!


b0279527_1645012.jpg
Fold it into half and again into third.
もう半分を重ねて、更に三分の一!



b0279527_16451838.jpg
Can you see the size of the knife?!
お~っ!この蕎麦包丁の大きさを見よ!



b0279527_16452683.jpg
Use your hand like this to gently press down the holdign board.
猫の手ならぬ、ガッシュの手で押さえながら切ります。



b0279527_16454251.jpg
Soba all lined up!
お蕎麦ラインナップ!


How can he cut it that fine, I wonder.
どうやったら、あんなにまっすぐ細く切れるんやろ?


Boil it for 90 sec to 2 mins.
ほんの1分半から2分で茹で上がり。



b0279527_16455555.jpg
Mmmm! Delicious!
Smells good too!
美味しい、美味しい! 香りがイイです^^


b0279527_1646125.jpg
I'm on the left. Enjoyed it the best of all. ;)
割烹着が私。一番楽しんだぞ~!笑


b0279527_16462394.jpg
11 from PTA and the rest was local.
PTA11人と地元の方でした。


It must have been realy hard to prepare this.
これだけの用意をするのは、本当に大変だっと想像します。


Thank you so very much!
ありがとうございました!!!


I really enjoyed like a little child.
童心に帰って、心から楽しみました♪


b0279527_16463331.jpg
We, of course, stopped by Laketown on the way home.
帰りはもちろんレイクタウン。



We even had afternoon tea after eatinng that much.
あんなに食べたのにお茶までしての帰宅。
b0279527_17322896.jpg



That was fun!
あ~、楽しかった??


We brought back some soba home.
お土産分のお蕎麦、かき揚げと一緒に。


I ate it with tempra. That was good too!
それも美味しかったわ。


Enjoying life.
贅沢也^^




[PR]
by usanekoinu | 2013-11-17 15:38 | food | Comments(4)

Peaches & Grapes 桃とブドウジャム


We got many peaches and grapes this summer.
この夏、桃とブドウをたくさんいただきました。

Thank you so much!
ありがとうございます!

We ate them raw and the rest became,,,
勿論生で美味しくいただきましたが、一部はいつも通り、、、。

b0279527_19541949.jpg
Can you feel this transparency? Beautiful!
美しい透明感だなぁ^^惚れ惚れする。


Peach jam.
桃♪
b0279527_19543110.jpg
It tastes great!
味にも惚れ惚れ。



Grape jam.
ブドウ??
b0279527_19544514.jpg
They contains much less sugar than the recipe on the net.
ネット上のレシピより遥かに糖分が低い也。


Sweet but sour it is.
甘酸っぱさがたまらない^^


b0279527_1955215.jpg
Prawns with garlic grilled. Delicious!
エビのガーリック炒めですが、、、美味し!


You can see there hardly is the jam left.
ジャム、もうほとんど無いだろう!笑!


A wonderful sunset with beer!
休日の夕方からビールです。


I spoil myself in the long autumn evening.
秋の夜長に自分を甘やかしている、、、。



[PR]
by usanekoinu | 2013-10-12 01:26 | food | Comments(0)

 Meals in Aug 8月のごはん



Even though only one, I'd like to eat some thing nice.
おひとり様の食卓でも美味しいものは食べたい。


b0279527_14525626.jpg


Having said that, without making packed lunch, it's always an easy fix.
とは言え、お弁当無しだとやっぱりちょっと手抜き~。



Not to mantion the garden! Weeds everywhere!
庭はもっと手抜きで草ボウボウ!


It was rather cool this morning. I can't wait for fall to come.
今朝はちょっと涼しかったけど、更なる秋の到来を願う也!



Not only dogs but also I prefer winter to summer.
夏より冬が大好きなのは、ワンコだけでなく飼い主もなのでした。





[PR]
by usanekoinu | 2013-09-06 14:59 | food | Comments(0)

   Cookies  クッキー



The more I prepare,,,
やってるうちに、、、


the better it becomes.
だんだんエスカレートして、、、



Have a look at this!
こんなに、、、、
b0279527_2351073.jpg
LOL!
わはは!



b0279527_23123031.jpg
Cut out the daugh.
こげんして抜いて、、、




b0279527_23124832.jpg
Aren't they cute?
何ともかわいかねぇ^^




b0279527_23131521.jpg
Making together is fun!
みんなで作っと楽しかねぇ♪


4-year-olds' work looks like this.
ま、幼児だとこんな感じになっとやけどねぇ。
b0279527_23133128.jpg




b0279527_23231354.jpg
How can you sleep like a log in this noise???
みんな賑やかだったのによく寝ていたなぁ。



Finally they are both 16.5kg!
とうとう並んだ16キロ半!


[PR]
by usanekoinu | 2013-08-10 23:23 | food | Comments(3)