人人兎猫猫犬犬の家族日記


by usanekoinu

プロフィールを見る

ブログ

カテゴリ

全体
usagi
neko
inu
crafts
sis
mum
food
clothes
others
multiple
eating out
travel
camp
未分類

Miso 味噌


This si the 3rd time to make miso.
これで3回目のお味噌の仕込み。

b0279527_14170875.jpg


A friend of mine brought a T-fa,,, pressure cooker.
友人がティファー〇の圧力鍋を持って来た。


Mine's Zero pressure cooker from Asahi.
うちのはあさひ軽金属のゼロ活力鍋。


You have to boil beans till you can mash them
with your thumb and little finger. 
豆は親指と小指でくにゃっとつぶれるまで火を通す。


It took T-fa,,, 12 minutes and they were still not soft enough.
ティファー〇でも茹でてみると、、、12分煮てもまだ固かった、、、。


Later I found it would take 20 minutes.
ネットで見たら20分かかるそうで、、、。


Zero takes only 2 minutes to do it after the wieght starts to turn.
ゼロ圧力鍋だと、重りが回り始めてから2分^^;


After laying it in stock, we had lunch.
ってな訳で、作業が終わったら早速お昼。

b0279527_01190143.jpg


Since the theme was miso, we had pork miso soup,
テーマはお味噌ですから、豚汁と

miso rice balls, omelets with leek, pickled horse raddish and beef.
味噌握り、ニラ卵焼き、キムチ、たくあん、牛時雨煮。


Cofee chiffon cake with coffee jam, strawberry ice cream
and strawberries for desert.
デザートはコーヒージャム入りシフォンとイチゴアイスとイチゴ^^

b0279527_01191088.jpg


We expect this will turn out.
今年の11月には、こんなお味噌ができるといいな↓

b0279527_01215569.jpg


This one is from last year.
↑は今年のお味噌。


I am getting good at making miso!
だんだん手際が良くなってきたぞぉ♪





[PR]
by usanekoinu | 2014-02-22 01:04 | food | Comments(2)
Commented by kame-kameko at 2014-02-28 09:57
もう3回目になるんですね♪
もうやめられないでしょ〜(笑)

本当にみんなに声を大にして言いたい!
想像以上に簡単で、安全、美味しい
そして何より安上がり!!

手作りお味噌万歳(^^)/
Commented by usanekoinu at 2014-03-05 08:39
Kamekoさん
今年は白米麹と玄米麹二種12kg
実家と分け合う予定です。
6キロを2時間で仕込めるようになってきました。
活力鍋とフープロですわぁ♪
名前
URL
画像認証
削除用パスワード