人人兎猫猫犬犬の家族日記


by usanekoinu

プロフィールを見る

ブログ

カテゴリ

全体
usagi
neko
inu
crafts
sis
mum
food
clothes
others
multiple
eating out
travel
camp
未分類

SOBA  お蕎麦


One of the PTA members organized soba making party
ねぇねの学校のPTAに農家をなさっている方がいて、


responding the will of athier members
みんなでお蕎麦を打って食べたいね、という話から、、、


at the community center.
なんと!コミュセンですべて用意してくださいました!!!



b0279527_16413947.jpg
Making it lump free and add some water in 3 or 4 times. Stir it dinamicly.
だまをほぐして、3~4回に分けて水を入れながら混ぜる!ダイナミックに!



b0279527_16414814.jpg
When it becomes one, knead it.
まとまってきたら練りますよ^^

Even a soba teadcher was called for and,,,
先生まで来てくださいましたが、、、


b0279527_1642027.jpg

made such a lovely dough! Beautiful!
見て、この美しさ♪



b0279527_16443375.jpg
After kneading, it's time to roll it out. Outside first.
練ったら勿論伸ばしますよ。周りから攻める!



b0279527_16445011.jpg
Make it square shaped and sprinkle plenty of flour to prevent sticking.
四角く伸ばしたら反面に打ち粉をたっぷり!


b0279527_1645012.jpg
Fold it into half and again into third.
もう半分を重ねて、更に三分の一!



b0279527_16451838.jpg
Can you see the size of the knife?!
お~っ!この蕎麦包丁の大きさを見よ!



b0279527_16452683.jpg
Use your hand like this to gently press down the holdign board.
猫の手ならぬ、ガッシュの手で押さえながら切ります。



b0279527_16454251.jpg
Soba all lined up!
お蕎麦ラインナップ!


How can he cut it that fine, I wonder.
どうやったら、あんなにまっすぐ細く切れるんやろ?


Boil it for 90 sec to 2 mins.
ほんの1分半から2分で茹で上がり。



b0279527_16455555.jpg
Mmmm! Delicious!
Smells good too!
美味しい、美味しい! 香りがイイです^^


b0279527_1646125.jpg
I'm on the left. Enjoyed it the best of all. ;)
割烹着が私。一番楽しんだぞ~!笑


b0279527_16462394.jpg
11 from PTA and the rest was local.
PTA11人と地元の方でした。


It must have been realy hard to prepare this.
これだけの用意をするのは、本当に大変だっと想像します。


Thank you so very much!
ありがとうございました!!!


I really enjoyed like a little child.
童心に帰って、心から楽しみました♪


b0279527_16463331.jpg
We, of course, stopped by Laketown on the way home.
帰りはもちろんレイクタウン。



We even had afternoon tea after eatinng that much.
あんなに食べたのにお茶までしての帰宅。
b0279527_17322896.jpg



That was fun!
あ~、楽しかった??


We brought back some soba home.
お土産分のお蕎麦、かき揚げと一緒に。


I ate it with tempra. That was good too!
それも美味しかったわ。


Enjoying life.
贅沢也^^




[PR]
by usanekoinu | 2013-11-17 15:38 | food | Comments(4)
Commented by Sippo5655 at 2013-11-17 21:16
ほぉ~~、お蕎麦を、一から作って頂けるなんて!!
素晴らしい体験でしたね~♪
食べるだけではわからない、作る苦労も知ってこそ
ありがたみがわかるというものですね・・・
お蕎麦、私も大好きです。
薬味も(*^-^*)
お蕎麦はライトだから、けっこうそのあとのお楽しみも入っちゃいますよね~☆
・・・この、白いふうわりしたものは何だ!?
Commented by usanekoinu at 2013-11-18 23:59
Sippoさん
私もすっかりプロ仕様の用意ができていて、
到着した時は感動しました。
直径60㎝はある蕎麦こね鉢が5つもあって、
蕎麦切りの機械まで^^;
それにしても先生の打ったお蕎麦は、自分たちのとは
全く違ったわ^▽^;
とにかく楽しい楽しい時間でした。
Commented by satoyumi0807 at 2013-11-20 13:02
うお〜!すごーい!手打ちそば体験!!
やっぱり打ち方で味って全然ちがうんですね〜。
Commented by usanekoinu at 2013-11-20 15:28 x
satoyumiさん
そうなんです。先生が打つと、こしが違う!
両方味わってきました。
楽しかったですよ~^^
名前
URL
画像認証
削除用パスワード